Pàgines

diumenge, 21 d’abril del 2013

NAIXAMENT DE LA DEESSA DEL MATRIMONI


Juno o Hera

Per a altres usos d'aquest terme, vegeu Juno.

Júpiter i Juno de James Barry (1773).
En la mitologia romana Juno era una deessa, equivalent a la Hera grega, deessa del matrimoni i reina dels déus. Filla de Saturn i Ops, i germana i esposa de Júpiter, amb el qual va tenir dos fills, Mart i Vulcà i una filla, Lucina. Juno va ser una deïtat major de la religió romana i va formar part, al costat de Júpiter i Minerva, de la Tríade Capitolina, un important culte romà. En la mitologia romana Juno representa la maternitat.

Etimologia i origen

Hi ha una probable etimologia per Juno en l'arrel protoindoeuropa * yeu-, 'força vital'. Encara que tal derivació podria ser consistent amb un origen com Deessa Mare, és més probable que aquesta arrel s'usés en el mateix sentit que altres paraules llatines derivades d'ella, com iuvenis ('home jove', amb derivats tals com «juvenil» o « rejovenir »), el que implicaria que la natural] de la mitologia grecoromana era més propera a la Diana com a deessa donzella dels naixements o la obstetrícia. No obstant això, l'absorció romana del mite grec va reemplaçar característiques primitives de Juno amb altres d'Hera, estenent el seu domini del naixement al matrimoni i promocionant-al paper d'esposa de Júpiter i reina dels déus. També podia llançar rajos com aquest.
També hi ha la possibilitat, per immediatesa geogràfica, d'una influència etrusca. L'equivalent etrusca de Juno era Uni És probable que una d'aquestes deesses s'inspirés en l'altra, però no està clar en quina direcció. Tot i que actualment hi ha més suport a la teoria que Uni va derivar de Juno, si fos al revés, el nom de Juno no podria tenir un vincle protoindoeuropeo amb * yeu-i la seva arrel semàntica romandria ambigua. Hi ha algun suport a la teoria que Uni anés l'original: Livi afirma que Juno era una deessa etrusca de Veïs que va ser cerimonialment adoptada pel panteó romà quan la ciutat va ser saquejada en el 396 a. C.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada